Uitstekende resultaten voor potanthuriums bij 14°C in winkelfase

Gezien de huidige situatie rondom energie moet het verbruik van warmte en elektriciteit in de teelt geminimaliseerd worden. Hier liggen grote kansen omdat anthurium robuust is en van nature een overlever. Anthurium bezit de unieke eigenschap dat ze qua klimaat vochtig geteeld kan worden in combinatie met gematigde temperaturen. Hierbij moet wel aan specifieke voorwaarden voldaan worden.

Ook tuincentra verlagen de temperatuur naar 14 à 15°C, ten gevolge van de hogere energiekosten waarmee zij geconfronteerd worden. Maar welk effect heeft dat nu op de potanthuriums?

Wat hebben wij gedaan?
Om antwoord op de vraag te krijgen of potanthuriums langere tijd mooi blijven bij lagere temperaturen heeft Anthura een grootschalige houdbaarheidstest opgezet. De test is ingezet in de eerste week van november en afgerond in de week voor Kerst. In totaal hebben de planten, zowel gehoesd als ongehoesd, 7 weken in een koude ruimte gestaan die te vergelijken is met een tuincentrum.

Het zonlicht is weggeschermd door een dubbel schermdoek en de minimale temperatuur was ingesteld op 10°C. De temperatuur in de kas varieerde tussen 24°C overdag in november tot 10°C ‘s nachts in december. Zeker in de maand december is de maximumtemperatuur een lange tijd ongeveer 15°C geweest en de nachttemperatuur in de kas circa 10°C.

Conclusie van de proef
Als potanthuriums voor een periode van 6 tot 7 weken in het schap bij een tuincentrum staan bij een minimale bewaartemperatuur van 14°C, dan heeft dat geen significant effect op de houdbaarheid en kwaliteit van de anthuriums. Dat in een tuincentrum de temperatuur op de dag schommelt en er meer licht op zonnige dagen is, is voor de plant alleen maar een pré.

Parallel aan deze test is een koudetest afgenomen in een cel bij Royal FloraHolland waar de temperatuur constant 15°C is geweest.

De conclusies van beide testen komen overeen. Deze proef is nu eenmalig opgezet en doordat de resultaten positief zijn, kunnen deze conclusies worden getrokken. Herhaling van de proef is wel gewenst. Potanthuriums in een winkeldisplay die een langere periode bij een temperatuur van 14°C a 15°C staan, is mogelijk mits er voldoende daglicht bij de planten kan komen. In een donkere ruimte wordt deze periode met enkele weken verkort. Licht heeft hierbij een grote invloed. Voor met name de bladkwaliteit is het beter dat de plant voldoende licht krijgt.

Meer informatie
Voor meer informatie over de proef en de specifieke resultaten kan contact opgenomen worden met Stefan de Hoog, productmanager Anthurium. Je kunt ook een bezoek brengen aan onze stand 1C11 op de IPM, waarin wij hier ook aandacht aan besteden.

Meer informatie over energiebesparingsmogelijkheden bij anthurium kun je vinden via de volgende link: https://www.anthura.nl/growing-advise/energie-besparingsmogelijkheden-in-anthurium/