In gesprek met Houchih Lin van Royal Base in Taiwan

Houchih Lin, General Manager bij Royal Base Corporation, werkt sinds 2003 bij Royal Base Corporation. Daarvoor werkte hij als systeemanalist en software engineer in de VS en zijn academische achtergrond is informatica en natuurkunde. Hoewel zijn opleiding en werkervaring niet direct gerelateerd zijn aan de bloementeelt, heeft zijn diverse professionele achtergrond hem geholpen het belang te begrijpen van microklimaten in kassen, apparatuur voor omgevingscontrole en de digitalisering in de orchideeënindustrie. 

Houchih Lin, General Manager

Wie is Royal Base en wat doen jullie? 
Royal Base Corporation, met hoofdkantoor in Taipei, Taiwan, heeft zijn productiebedrijf in Changhua County, centraal Taiwan. Het is gespecialiseerd in de veredeling van phalaenopsis variëteiten en het produceren van weefselkweek en jonge planten van deze productgroep. Apollo Company, gevestigd in de provincie Lam Dong in Vietnam, produceert voornamelijk phalaenopsis snijbloemen, potplanten en koelklare planten. Royal Base en Apollo zijn volledig onafhankelijke bedrijven, maar werken wel nauw samen. Royal Base is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop en het leveren van phalaenopsis weefselkweek en variëteiten aan Apollo, terwijl Apollo de productie en verkoop op de Vietnamese markt verzorgt.

Wat is de geschiedenis en opbouw van het bedrijf Royal Base en Apollo? 
Royal Base is opgericht in 2003 en beslaat 2,8 hectare, waarvan 1,8 hectare kas en een cleanroom met 40 weefselkweekbanken. Apollo is ook opgericht in 2003 en heeft een oppervlakte van 66 hectare, met 11 hectare aan kassen. Apollo is van plan om de komende vijf jaar 6 hectare extra kas te bouwen om aan de vraag van klanten naar verschillende phalaenopsis producten te voldoen. 

Phalaenopsis kas

Kun je iets vertellen over de huidige structuur van Royal Base en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren? 
Royal Base bestaat momenteel uit verschillende eenheden, waaronder een productie-eenheid, een weefselkweek-eenheid, een productiemanagement-eenheid, een team voor plantenziektekunde, een verkoopeenheid en administratieve ondersteunende eenheden zoals inkoop, informatietechnologie, personeelszaken en financiën.

Snijphalaenopsis kas


Waarom heb je Vietnam gekozen voor de productie van phalaenopistakken? 
Apollo Company is gevestigd in de provincie Lam Dong in Vietnam, op een hoogte van ongeveer 1.000 meter. Het ligt in een tropisch hooglandklimaat, dat wordt gekenmerkt door minimale variatie in daglengte gedurende het jaar. De regio profiteert van sterk zonlicht met lagere temperaturen en stabiele klimaatomstandigheden, vergelijkbaar met andere belangrijke bloemproducerende regio’s in de wereld, zoals Colombia, Ecuador, Kenia en Ethiopië. Apollo Company is 66 hectare groot en heeft momenteel ongeveer 320 werknemers.

Naar welke landen exporteren jullie je phalaenopisstakken? 
We verkopen phalaenopsistakken aan Japan, de Verenigde Staten, Australië, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Apollo Company is nu een van ’s werelds grootste producenten van phalaenopsis snijbloemen. We verkopen ook phalaenopsis weefselkweek aan Japan en Zuidoost-Azië, en phalaenopsis potplanten aan het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. 

Snijphalaenopis verpakking

Wat zijn de belangrijkste verschillen met Nederland op het gebied van verkoop en productie? 
Op de Japanse markt is de verkoop van phalaenopsis snijbloemen vergelijkbaar met die in Nederland, waarbij de verkoop via veilingen verloopt. Voor snijbloemen en potplanten in andere regio’s moet je echter rechtstreeks zaken doen met lokale importeurs of distributeurs. Daarnaast vindt de verkoop van weefselkweek plaats via directe transacties met lokale telers.

In Europa is energie in combinatie met duurzaamheid een veelbesproken onderwerp. Hoe belangrijk is dat voor jou?  
We zetten ons sinds 2010 in voor duurzaamheid in de productie. We hebben certificeringen aangevraagd zoals MPS ABC, MPS GAP en Global GAP. De snijbloemenproductie van Apollo Company is gecontroleerd door het British Standard Institute om de CO2-voetafdruk te berekenen van de productie en het transport van één snijbloem naar het land van de klant. Aangezien Apollo in een tropisch hoogland ligt, is zijn energieverbruik aanzienlijk lager dan in gematigde of tropische/subtropische landen. Desondanks overwegen we de toekomstige integratie van zonne-energie en geothermische energie om ons doel van netto nul uitstoot te bereiken. 

Productie

Is duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor jou en hoe komt dit tot uiting?
Duurzame ontwikkeling is cruciaal voor ons. Zowel in Taiwan als in Vietnam zien we steeds vaker extreem weer, met temperaturen die deze zomer 1 graad Celsius hoger lagen dan in voorgaande jaren. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat het grondwater af en toe uitgeput raakt. Om dit aan te pakken, vangen we regenwater op voor de irrigatie van onze phalaenopsisplanten, met als doel de onttrekking van grondwater tot een minimum te beperken.

Wat is jouw visie op de toekomst van het bedrijf en wat zijn de grootste uitdagingen? 
We zijn voorzichtig optimistisch over de toekomst van verschillende phalaenopsis producten. Momenteel is er veel vraag naar onze producten en het aanbod voldoet niet aan de vraag. Wij geloven dat phalaenopsis, in vergelijking met rozen, anjers en tulpen, nog steeds een opkomende productgroep is in de bloemen- en plantenmarkt. Er zijn landen en regio’s waar phalaenopsis nog niet in voldoende mate beschikbaar is en waar consumenten geen hoogwaardige, redelijk geprijsde phalaenopsisproducten kunnen verkrijgen. 

Apollo Company maakt momenteel gebruik van geavanceerde apparatuur uit Taiwan en Nederland. Vanwege de afgelegen locatie van onze bedrijven is het echter een uitdaging om onmiddellijke ondersteuning te krijgen voor het onderhoud van onze apparatuur, waardoor we voorzichtig zijn met het invoeren van meer geavanceerde technologie. Klimaatverandering is ook een zorg voor ons; het zou onze bestaande apparatuur ongeschikt kunnen maken voor het handhaven van de noodzakelijke omgeving voor het kweken van orchideeën. We hebben moeten investeren in extra apparatuur om de kwaliteit te behouden, zoals het installeren van airconditioning in onze kassen voor snijbloemen en potplanten in de afgelopen jaren om koelere temperaturen te bereiken. 

Bovendien hebben we meer mankracht nodig, omdat we van plan zijn om ons productiegebied uit te breiden. Het is echter een uitdaging om jong talent aan te trekken, omdat veel jongeren de voorkeur geven aan een carrière in hightech, financiën en de dienstensector. Het tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan een knelpunt worden in onze toekomstige ontwikkeling.

Wat kunnen andere bedrijven van jullie leren en omgekeerd? 
Vergeleken met orchideebedrijven in Taiwan, Japan, de VS en Nederland die al 30 of 40 jaar actief zijn, zijn Royal Base en Apollo relatief nieuw en nog aan het leren, net als studenten. We waarderen de kennis en ervaring van deze lang gevestigde telers enorm en zijn dankbaar voor hun bereidheid om te delen. Dit heeft ons geholpen om sneller vooruitgang te boeken. Als er een aspect is waar Royal Base en Apollo als voorbeeld kunnen dienen voor andere bedrijven, dan is het wel de openheid en bereidheid van ons team om van elkaar te leren en inzichten en kennis te delen die we tijdens ons werk hebben ontdekt. 

Snijphalaenopis productie

Welke rol speelt Anthura hierin?
In de begindagen bestudeerde ons productiepersoneel jullie teelthandleiding en hebben wij Menno Gobielje uitgenodigd in Vietnam voor advies en begeleiding. Anthura regelde ook bezoeken aan phalaenopsistelers in Nederland, waardoor we inzicht kregen in de commerciële bloementeelt in Nederlandse stijl. Deze ervaring had een grote invloed op ons en was enorm nuttig.

Hoe ervaar je de samenwerking met Anthura? 
Sinds ons partnerschap in 2020 is onze contactpersoon, Frank Verhoogt, buitengewoon oprecht en toegewijd. We hebben open en eerlijke discussies, waardoor de communicatie ook beter is. Anthura’s professionaliteit en inspanningen om aan de behoeften van klanten te voldoen dragen ook bij een onze goede relatie. 

Watervaltype

Wat zijn je grootste uitdagingen voor de toekomst?
Het aanmoedigen van toekomstige leiders is een doel dat onze voorzitter en ik voortdurend voor ogen houden. In Taiwan zijn er tal van zeer succesvolle sectoren die als krachtige magneten werken en moeiteloos talent aantrekken. Om op te vallen moet ons bedrijf meer succes boeken en een overtuigendere visie en toekomst presenteren. Het aantonen van substantiële inkomsten en winstgevendheid is van cruciaal belang om de jongere generatie te inspireren om zich bij ons bedrijf aan te sluiten en onze sector te steunen, zodat ze een gevoel van zekerheid krijgen.

Mijn achtergrond in wetenschap en techniek betekent dat leiderschap en management geen gebieden zijn waarin ik van nature uitblink. Het is voor mij een uitdaging geweest om ons personeel samen te brengen rond een gemeenschappelijk doel, maar ik ben vastbesloten om meer energie te steken in het aanleren en verbeteren van deze vaardigheden.

Royal Base ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, mede dankzij de prettige samenwerking met Anthura.