Haute couture orchideeën

Fashion geïnspireerd door bloemen en planten zien we vaker, maar de haute couture lijn van Jan Taminiau met orchideeën is wel heel bijzonder.

Jan Taminiau heeft zich eerder voor zijn couture collectie laten inspireren door orchideeën. Hij zag de orchidee als inspiratiebron voor echte couture en ontwierp prachtige jurken met details van orchideeën. Het was destijds een initiatief van de projectgroep Orchidee ‘Art of Life’, de club van alle potorchideeën telers en de Nederlandse veredelaars.

LOOK16

Persoonlijke noot Jan Taminiau:
Na bijna tien jaar traditionele catwalks, kies ik voor een intieme salonpresentatie waarbij ik u mee wil nemen op ontdekkingsreis. Het is een persoonlijke reis waarin ik vertel over mijn fascinaties, zoals mijn liefde voor handwerk en hoe ik steeds weer geniet van hoe alles samenkomt in een moderne couture collectie.

De vertrekpunten voor deze collectie zijn een dierbare foto, een antieke sjaal, en een orchidee. Bij de orchidee inspireert me het fragiele nerfpatroon en die structuur komt in mijn collectie bijvoorbeeld terug in de verfijnde borduursels en het craquelé leer in sommige jurken. Er zijn zoveel verschillende karakters, soms krachtig en uitbundig, soms fijn en ingetogen, maar allen koninklijk. Zoals u zult zien, couture gaat over details.

Mijn wereld is altijd een mix van verleden, heden, techniek en handwerk. Al deze elementen, inclusief mijn gevoel, vertaal ik in vormen en materialen. Zo breng ik gelaagdheid in de collectie, en ontstaat er een spanningsveld tussen materialen; glans versus mat en hard versus zacht.”

with-Jan-Taminiau-adjusting-the-dress-inspired-by-the-Vanda-Orchids