In gesprek met Hanneke Frankema

Floral Designer Hanneke Frankema heeft eind augustus het EK Bloemsierkunst in Polen gewonnen! In de driedaagse wedstrijd moest zij het opnemen tegen vijftien andere bloemisten uit Europa. Dat zij als winnaar uit de bus is gekomen, is logisch als je haar prachtige kunstwerken bekijkt! Een paar weken na deze wedstrijd spraken wij Hanneke over haar deelname en in het bijzonder over haar liefde voor snijanthurium.

@ Hanneke Frankema

Kan jij kort iets over jezelf vertellen?
Op mijn veertiende ben ik eigenlijk al begonnen in de bloemen en toen had ik geen idee dat er een hele wereld achter een bloemist zat. Zoals wedstrijden, grote shows en het feit dat je als freelancer bijvoorbeeld ook les kan geven. Toen ik op school zat en meedeed aan wedstrijden, merkte ik al snel dat ik hier aanleg voor had. Ik won meerdere wedstrijden en toen is het balletje gaan rollen. Vervolgens ga je ook meedoen met grote wedstrijden en heb ik een bloemenwinkel overgenomen. Ik heb tien jaar een bloemenwinkel gehad in Sneek en sinds 2015 ben ik helemaal als freelancer aan de slag gegaan. Ik doe eigenlijk het leukste wat er is, zoals rondreizen, grote shows en demo’s. Mensen huren mij in met name om mijn stijl. Ik heb nooit een opdracht die op een bepaalde manier eruit moet zien, maar ik kan altijd doen wat ik wil.
Kun je jouw stijl omschrijven?
Mijn stijl is heel technisch, ik werk veel met draad en andere producten naast de bloemen en heb altijd veel aandacht voor kleur en detail. Ik ben perfectionistisch en als je in mijn creaties kijkt, dan zie je allemaal leuke en kleine handelingen en details. Ik ben geen bloemist die alleen maar boeketten maakt met rozen; ik zorg er altijd voor dat er iets gebeurt, zodat mensen verrast worden. In de laatste 15 jaar heb ik mijn stijl ontwikkeld. Deze is zo gegroeid en het is heel herkenbaar.

@ Hanneke Frankema

Wat betekent het EK bloemsierkunst voor jou?
Na mijn Nederlands kampioenschap in 2018 is deze prijs echt een kers op de taart. Ik vond het vooral zelf erg leuk om hieraan deel te nemen en te laten zien wat ik kan. De winst is in dat opzicht wel een erkenning en de hoogste prijs die ik kan behalen. Gelukkig hoef ik het voor opdrachten niet meer te doen, die heb ik genoeg!

Je maakt prachtige kunstwerken. Wat inspireert jou?
Deze vraag wordt mij vaak gesteld, maar eigenlijk zit het allemaal in mijn hoofd. Ik kan het niet altijd uitleggen. Ik krijg een opdracht binnen en binnen die kaders ga je iets bedenken. Daarbij pak ik altijd wel iets wat in mijn eigen stijl zit. Ik hou erg van jugendstil en art nouveau, dit is heel organisch met natuurlijke lijnen en vormen. Dat is herkenbaar, maar om te zeggen dat ik één op één ergens inspiratie uithaal, dat heb ik niet. Vroegen op school begon ik wel met het doorbladeren van boeken, maar op een gegeven moment stop je alles wat je hebt geleerd in een koffer en ga je er zelf mee op pad. Dan ontwikkel je een stijl en dan kijk je niet meer naar wat anderen doen.

Waarom kies je voor snijanthuriums?
Snijanthuriums zijn hele krachtige bloemen, sterk en lang houdbaar en met een enorm keuzepallet. Persoonlijk ben ik ook gek op die opgekrulde anthurium, Cantello® Rolls, want die heeft nooit iemand. Tijdens een wedstrijd wil ik de jury imponeren met speciale dingen. Als ze een rondje eromheen lopen, dan wil je dat ze elke keer denken ‘wow’ en ‘waar komt dit allemaal vandaan? ‘. Als je een aantal anthuriums in een arrangement stopt dan heb je gelijk al heel veel power en tegelijkertijd vullen ze het boeket. Praktisch gezien, is een anthurium dus ook geschikt, omdat het snel iets doet met het arrangement. Ze zijn sterk waardoor je er altijd op kunt vertrouwen. Dat vind ik met de phalaenopsis en de cambria’s ook. Ze gaan als hele plant mee en ik snijd ze daar en dat werkt goed. Het zijn veilige keuzes en tegelijkertijd prachtige bloemen met veel diversiteit.

Voor mij is de anthurium snijbloem ook een bloem die veel rust geeft in een arrangement. De anthurium is het rustpunt, daarom vind ik ze zo sterk en gebruik ik ze graag. Uiteraard is de anthurium in zoveel kleuren verkrijgbaar. De rode en witte bloemen pak ik niet zo snel. Er zijn nu zoveel mooie kleuren. Ze kunnen qua combinaties snel ergens bij. Ik kies ze uit op de kleur, vorm en unieke uitstraling! Klaarblijkelijk ben ik niet de enige die ze mooi vindt en zijn er meer anthurium snijbloemen fans, aangezien ik met de eerste prijs naar huis ben gegaan!