Anthura Monaco: bijzonder door de koperbruinachtige kleur en rijkelijk gevuld bloemenscherm

De laatste jaren is er een sterke groei in het compacte segment van phalaenopsis potplanten met een planthoogte van 45-55 cm in de 12 cm pot. Voorheen werd dit segment ook wel het ‘tussensegment’ (tussen kleinbloemig en standaard in) of het ‘vergeten segment’ genoemd. Kwekers hadden moeite om deze rassen een goede plek te geven in hun assortiment, waarin zich geen compacte planten bevonden.

Door de toenemende segmentering bij phalaenopsis kwekers, is hier verandering in gekomen. Vanuit de vakhandel is er ook de behoefte om zich meer te kunnen onderscheiden van de retail, waardoor er ook een toenemende vraag is ontstaan in dit segment. Inmiddels zijn er meerdere telers die het compacte segment telen en aanbieden, en met succes!

In het compacte segment zijn bijzondere kleurtinten (Las Vegas, Piacenza, Treviso, Imola, etc.) te vinden, die niet allemaal voorhanden zijn in het standaard segment.(foto’s van die 4 rassen erbij, dan hoef je de kleur niet te benoemen). De bijzondere kleurtinten én de afwijkende hoogte ten opzichte van het standaard segment, zorgen ervoor dat de vakhandel zich hiermee goed kan onderscheiden van de retail. Een bijkomend voordeel is dat door de compacte hoogte er een besparing op transportkosten is, omdat er nu vier lagen op een deense kar kunnen en ook online zendingen zijn eenvoudiger.

Dit jaar komt er een bijzondere nieuwe verschijning in het compacte segment : Anthura Monaco. Deze potplant heeft een bijzondere, koperbruinachtige kleur en een rijkelijk gevuld bloemenscherm vanwege de vele zijvertakkingen die het ras maakt. Hierdoor ontstaat een zeer natuurlijk uitziend plantmodel, wat helemaal past in de huidige trend van botanisch.

Het ras Monaco heeft een planthoogte van 45 cm, een bloemdiameter van 7,5 cm en kan zowel in een 9 cm en 12 cm pot geteeld worden. In de 9 cm pot dient dan wel voldoende opkweekduur te worden geven voor een hoog percentage 2-takken.