Small the next BIG thing

Wereldwijd is bij potplanten een  verschuiving te zien van de grotere naar de kleinere potmaten. Na een sterke opkomst van de 9 cm pot de laatste jaren, wint nu ook potmaat 6 cm en 7 cm aan populariteit. Dit geldt ook voor orchideeën en anthuriums.

Hiervoor zijn verschillende redenen. Kleinere potmaten lenen zich beter voor andere (nieuwe) standplaatsen in huis dan de gebruikelijke 12 cm pot. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het keukenraam, bijzettafeltje of thuiswerkplek. Verder is er ook een trend op de woningmarkt: we gaan steeds kleiner wonen.

Daarnaast krijgt de consument, door betere rassen en een betere teelt met een kleinere pot tegenwoordig evenveel sierwaarde voor zijn geld als 10 jaar geleden met een grotere pot. Kleinere potmaten lenen zich ook beter voor toegevoegde waarde en voor het verwerken in plantschalen. Voor de handel geldt een hogere beladingsgraad van de kleinere potmaten ook als een grote plus, met name op de verre bestemmingen. Vanuit het retail segment is er ook steeds meer aandacht voor dit segment.

Het assortiment dat geschikt is om te telen in een kleine pot is nu nog beperkt. Anthura is hier daarentegen al in een vroeg stadium op ingesprongen en onze veredeling is hier jaren geleden al mee aan de slag gegaan. Het marktleiderschap in de 9 cm pot is hiervan het resultaat en het doel is om deze positie ook te verwerven in de potmaten 6 en 7 cm.

Phalaenopsis variëteiten
Met phalaenopsisrassen als Anthura Puebla, Anthura Salta, Anthura Bogota, Anthura Caracas, Anthura La Paz, Anthura Linz, Anthura Machu Picchu, Anthura Bern en Anthura Zurich is er inmiddels een mooi basis assortiment voor potmaat 6 en 7 cm.

Anthurium variëteiten
Voor Anthurium zijn rassen als Lilli®, Zizou®, Spirit®. Cirano®, Mystral®, Vanilla®, Eclyps®, voorbeelden van rassen die bijzonder geschikt zijn voor de kleine potmaten. In de loop van dit jaar zal het ras Micra® aan worden toegevoegd.

Keuze potmaten
Jaarlijks zal deze basis verder worden uitgebreid met nieuwe rassen en kleuren; de veredeling van Anthura draait op volle toeren! Vaak wordt er gevraagd naar het verschil tussen potmaat 6 en 7 cm. Het gekozen afzetkanaal is hier grotendeels leidend in. Retail kiest veelal voor potmaat 6 cm, aangezien dit een standaard en veel gebruikte potmaat is binnen dit afzetkanaal.

Bloemisten en groothandels kiezen wat vaker voor de iets grotere potmaat 7 cm: door de grotere inhoud van de pot kan er meer vocht mee worden gegeven in het handelskanaal. In het kleurenspectrum is er daarnaast iets meer mogelijk, doordat er ook rassen met een iets grotere bloemmaat geselecteerd kunnen worden.

Vanwege de groei en interesse in dit segment zijn wij gestart met de internationale campagne ‘Small the next big thing’, dat het komende jaar meer en meer tot uiting zal komen. Naast aandacht op onze website, in de Anthurinfo en op beurzen, zal er ook op sociale media vaak aandacht aan worden besteed. Voor alle communicatie is ook nieuwe fotografie ontwikkeld die breed inzetbaar is.

Mocht u meer informatie willen over kleine potmaten met een grote toekomst, neem dan contact op met uw accountmanager, Robert Kuijf (Productmanager Orchideeën) of Stefan de Hoog (Productmanager Anthurium).