Interview met Somma Fratelli 

Telen van snijanthurium met behulp van een zelf ontwikkeld systeem voor gewasondersteuning

Jaarlijks bezoeken vele toeristen de baai van Napels. Ze komen om te genieten van alles wat het land te bieden heeft, waaronder de zon. Wat veel bezoekers van deze prachtige plek niet weten, is dat er in de Napolitaanse kassen veel mooie producten groeien en bloeien. De tuinbouw floreert in Italië door voldoende licht en door de aanhoudende vraag van consumenten. Iedereen weet immers dat Italianen gepassioneerd zijn als het gaat om mode en inrichting. 

In de directe omgeving van de Vesuvius zijn verschillende bedrijven gevestigd die zich richten op de teelt en afzet van snijanthurium. De meeste telers hebben plastic kassen en gebruiken hogedruk nevel en pad/fan systemen om hun kassen te bevochtigen en te koelen in de zomermaanden. De afzet verloopt voor een groot deel via de groothandelsmarkt.  

Hans Prins (Account Manager Anthurium) en Andre Lont (Gewasspecialist Anthurium) brengen tijdens hun reis naar Italië een bezoek aan het bedrijf Somma Fratelli. Het bedrijf, gevestigd in Gragnano (NA), is van de vier broers Paolo, Guiseppe, Salvatore en Vincenzo en teelt snijanthurium. Zij spreken met de vier broers over hun bedrijf en de ontwikkeling en toepassing van een eigen tool: Somma Guiding System (SGS). 

Als Hans en Andre in Pompeï aankomen, zijn veel telers nog aan het bijkomen van de enorm drukke weken die voorafgaan aan Allerheiligen op 1 november. De omzet die in deze weken gemaakt moet worden, is zeer bepalend voor het resultaat van hun onderneming. Maar voordat de bloemen naar de markt kunnen, moet de teelt natuurlijk wel op rolletjes verlopen.  

Kunnen jullie in het kort iets vertellen over het teeltgebied waarin jullie gevestigd zijn? 
Het gebied waarin we zijn gevestigd biedt een aantal essentiële zaken, waardoor mensen zich gingen toeleggen op de teelt van verschillende producten. Een van die essentiële zaken is de aanwezigheid van een groothandelsmarkt. Er ontstonden bedrijven die snijbloemen produceren, met als resultaat dat meer kopers en telers aangetrokken werden. Op deze manier heeft het gebied zich kunnen ontwikkelen tot het belangrijkste teeltgebied van Italië. Tegenwoordig vind je hier zowel kleine als grote telers, meestal echte familiebedrijven. De grotere teeltbedrijven hebben ook locaties in het gebied rondom Battipaglia/Eboli (Salerno). Het is ca. 45 minuten rijden naar het zuiden en daar is nog ruimte om te groeien. Vanwege de kans op een uitbraak van de Vesuvius, maar ook vanwege het gebrek aan ruimte is het niet mogelijk om hier uit te breiden.

Wat kan je ons vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van het bedrijf?
Samen met onze moeder hebben wij 45 jaar geleden een kleinschalige teelt van Dianthus opgezet. Feitelijk was dat de start van ons bedrijf. Ons bedrijf is gelegen op ca. 80 meter hoogte, aan de voet van een bergwand. De grond bleek perfect voor de teelt van bolgewassen: Lelie, Gladiool, Zantedeschia en Curcumma. Via deze gewassen kwamen we in aanraking met het trouwsegment en raakten we met Tommaso Graziuzo (De Plantis S.R.L.) in gesprek over Anthurium en Phalaenopsis. In 2005 zijn we volledig overgeschakeld naar de teelt van Anthurium. 

Hoe zien jullie kassen eruit? 
Wij telen snijanthurium op 1,3 ha in plastic kassen verdeeld over zes afdelingen. De planten staan in goten en groeien in perliet. Voor het koelen en bevochtigen gebruiken we pad/fan en hogedruk verneveling. Licht reguleren we in de zomer met krijt op het dek. In de winter maken we gebruik van een plastic schermdoek. 

Wat is de huidige structuur van het bedrijf?
Wij zijn met vier broers: Paolo (teelt), Salvatore (verpakking), Vincenzo en ik richten ons op de verkoop. Hoewel er ook klanten op het bedrijf komen, gaat veel van onze afzet via de groothandelsmarkt. Samenwerking in afzet vindt plaats binnen Cooperativo del Golfo, waarbij ongeveer 300 telers zijn aangesloten. Somma Fratelli heeft er voor gekozen om onafhankelijk te blijven in afzet. 

Wat is de kracht van Somma Fratelli? 
Somma Fratelli verkoopt een merk en daar is iedereen in het bedrijf zich van bewust. Zo hebben we voor onze verpakking gekozen voor een opvallende roze kleur. Deze kleur is chique en tegelijkertijd heeft het impact. Het werkt uitstekend, want de doos is heel herkenbaar. We lopen voorop in kwaliteit en dat waarderen onze klanten. 

Nadat Anthura de Ýoung Laf Breaking’ (YLB) techniek introduceerde, zijn jullie daar ook mee aan de slag gegaan. Welke bladstrategieën passen jullie toe en wat zijn jullie ervaringen?
Ja, dat klopt! Dat bedoel ik ook met kwaliteit, want als één van de eerste telers zijn we ingesprongen op deze teelttechniek. In de teelt van snijanthurium focussen we ons vooral op de feestdagen. Met YLB kunnen we de teelt meer naar onze hand zetten. Zo kan je in de zomer starten met YLB om in het najaar (1 november) te pieken in productie met bovendien een iets grotere bloemmaat. De extra energie gaat naar de volgende bloem in plaats van dat het jonge blad de energie gebruikt om uit te groeien. Zo brengen we de licht gekleurde rassen in de juiste stand om in het voorjaar van 2022 te pieken. Het is nog niet eens Kerst, maar we denken nu al aan Pasen! Uiteraard gebruiken we ook de methode om blad te halveren om meer licht in het gewas te krijgen.  

Paolo, jij bent continue bezig met de teelt. Een uitdaging in de teelt is het omvallen van het gewas. Waar liep jij tegenaan?
De anthuriumplant produceert eerst een blad en dan een bloem. Dat proces blijft zich herhalen en uiteindelijk wordt de plant te lang en begint hij om te vallen. Het ene ras begint na 1,5 jaar al om te vallen en andere rassen pas na 5 jaar. Het probleem bij het omvallen is dat het nooit uitkomt en je het gewas moet begeleiden. Doe je dat niet, dat vallen de planten alle kanten op en dat kost extra tijd bij gewasonderhoud en de verdeling van planten over het bed klopt niet meer. Dat was ik zat en ik wil zelf bepalen wat de planten doen en niet andersom. Via de chrysantenteelt zijn we op het idee gekomen van gaasondersteuning. Het gewas begeleiden voelde niet natuurlijk en gaf bovendien veel kwaliteitsverlies door schade aan bloemen. Ook kost het begeleiden van de planten (platleggen) productie en we vonden dat we te lang op bloemen moesten wachten na deze teelthandeling. Er lag nog wat leliegaas in de schuur en ondanks dat veel mensen hun vraagtekens hadden, ben ik toch gestart. Dat was de start van Paolo Somma Guiding System. 

Hoe werkt Somma Guiding System (SGS)?
In een jong gewas wordt gaas met mazen van 30x30cm geplaatst dat gedurende de teelt blijft liggen. Als de planten te hoog worden, dan wordt gestart met het rustig opschuiven van het gaas in kleine stapjes. De planten komen iets schuin te staan en kunnen geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie. Door deze stapsgewijze werkwijze treedt nauwelijks gewas- en/of plantschade op. Voor de technische invulling van SGS verwijzen wij naar het onderdeel teelttechniek. 

Door toepassing van SGS bepaal ik wat de plant doet en niet andersom!’ 

Welke voordelen heeft het telen met gewasondersteuning?
Een mooi voorbeeld van het SGS systeem is bij het ras Moments®. Dit bed is 7 jaar oud en staat alsof het een jong gewas is. Uiteraard is het wel gestuurd (onderin). Voordelen van het systeem zijn; de laagste arbeidskosten bij gewasverzorging, gewassen blijven altijd vol in productie en 20-30% minder bloembeschadigingen. Belangrijk is ook dat de planten geen stress ervaren. Het vallen van de planten brengt altijd risico mee op breuk (planten knikken) en wortelafslag. Dat risico hebben we dus geminimaliseerd!  

 Hoe vervangen jullie het gewas als er meerdere lagen gaas in het gewas aanwezig zijn?
Aan het einde van de teelt liggen er twee tot drie lagen gaas in het gewas. De onderste lagen liggen op de goot en er ligt een laag in het gewas. Wij knippen het gewas boven het gaas af, vervolgens halen we het gaas eraf en dit wordt hergebruikt. Daarna volgt de rest, geen probleem! 

Hoe zien jullie de toekomst van jullie bedrijf?
Wij blijven werken aan het merk Somma Fratelli en natuurlijk maken wij plannen voor de toekomst. In de omgeving van Salerno hebben wij plannen voor de ontwikkeling van een nieuwe kas voor de teelt van snijanthurium, uiteraard met gebruikmaking van de nieuwste technieken. Immers, de volgende generatie staat ook klaar om op termijn het bedrijf voort te zetten. 

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Anthura?
Het heeft ons veel gebracht, zowel zakelijk als privé. Wij zijn door DePlantis uitgekomen bij de anthuriumteelt en zijn tevreden over onze samenwerking met beide bedrijven. Anthura is altijd in ontwikkeling, niet alleen op het gebied van nieuwe rassen, maar ook in expertise en die kennis delen zij met ons, de klant. Daar leren wij van en hierdoor verstevigen wij onze positie. Samen sterk!