Flowering wall: de kleurrijke toevoeging in werkomgevingen en openbare ruimtes

Dat planten goed voor de werkomgeving zijn, is algemeen bekend. Zij verminderen stress, verhogen de productiviteit en sfeer en zijn in sommige gevallen ook nog luchtzuiverend.

Natural Wall
Om deze positieve effecten optimaal te benutten, is een paar jaar geleden begonnen met de zogenaamde ‘Natural walls’ (natuurlijke muur). Deze muren van groene planten verschenen her en der in grote openbare ruimten zoals kantoren en ziekenhuizen. Deze ‘muren’ bleken naast bovengenoemde voordelen ook nog een goede geluidsisolatie te zijn en een positief effect op de akoestiek te hebben.

natural-wall-volker-wessels

De Natural Walls bij Volker Wessels Academy in Amersfoort – foto Zuidkoop Natural Projects

Een nadeel van deze ‘Natural walls’ is dat het onderhoud van de planten lastig uit te voeren was, het bracht weinig kleur aan de ruimten en het was erg moeilijk en kostbaar om dergelijke muren te maken en op te zetten.

Flowering Wall
De constructie en de komst van de ‘Flowering Wall’ (bloeiende muur) biedt de oplossing. Voor deze muur is geen speciale achtergrondconstructie nodig. De muur is opgebouwd uit afzonderlijke bakken die makkelijk op en naast elkaar te plaatsen zijn. Het zijn als het ware legostenen die aan elkaar vastgeklikt worden en op deze manier kan de muur zo hoog en zo breed gemaakt worden als wenselijk. Daarbij komt dat de bakken ook mooi zijn vormgegeven.

Voor het onderhoud heeft de muur een automatisch Aquastick watergeefsysteem. Met dit watergeefsysteem met een stick haalt de plant water uit een reservoir onder de plant. Hiermee reguleert de plant zelf de hoeveelheid water die zij nodig heeft in plaats van een dagelijkse of wekelijkse watergift. De constante toevoer van water naar behoefte van de plant zorgt voor een betere groei en een gezondere plant. De plant zorgt voor zichzelf en het reservoir hoeft maar één keer in de paar weken te worden bijgevuld. Het onderhoud van de Flowering Wall is minimaal en biedt hierdoor gemak en een lange houdbaarheid.

De muur is net zoals de Natural Wall goed voor de akoestiek en draagt positief bij aan de  relatieve luchtvochtigheid.

flowering-wall-anthura

Flowering Wall bij Anthura

Luchtzuiverende werking
De muur biedt kansen voor bloeiende potplanten. De anthurium potplant is uitermate geschikt om in een Flowering Wall te gebruiken. Het is een sterke plant met een grote diversiteit in kleur en potmaten en anthurium potplanten reinigen de lucht. Zij halen fijne stof en vluchtige organische stoffen (stoffen die uit isolatiemateriaal, kopieerapparaten, computers etc. komen) uit de lucht. Vooral in omgevingen als kantoren, ziekenhuizen en openbare ruimten is de lucht hiermee vervuild doordat er vaak nauwelijks of slechte ventilatie is.

Met slechts één plant is de luchtzuiverende werking niet effectief in dergelijke ruimtes, maar  in een wand bevinden zich honderden planten en is de werking goed meetbaar. Verschillende onafhankelijke instanties in zowel binnen- als buitenland hebben onderzoek en testen gedaan, waardoor de luchtzuiverende werking onomstotelijk bewezen is.

Naast dit voordeel voor de gezondheid, is een Flowering Wall ook mooi en indrukwekkend. Door de vele kleuren is de zee van de bloeiende planten een prachtig gezicht. De Flowering Wall wordt daarom ook steeds vaker ingezet op beurzen, evenementen en feesten, maar eigenlijk is elke ruimte geschikt om een dergelijke muur te plaatsen; van bibliotheken, gemeentehuizen. ministeries en andere rijksgebouwen tot banken, musea, restaurants en hotels. De mogelijkheden en toepasbaarheid zijn eindeloos.

flowering-wall-china

Marco van Herk voor de Flowering Wall tijdens de Hortiflor Expo in China ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Kunming Anthura Horticulture Co. Ltd.

Voor meer informatie kunt u natuurlijk contact opnemen met ons. Stuur een mail naar info@anthura.nl of bel ons op +31-10-5291919. Dit artikel is onderdeel van de Anthurinfo, klik hier voor de complete editie Anthurinfo 3- 2016.